Varmt vand ombord

Installation af varmtvandsbeholder i båden kan nemt få det til at føles som en lukus ferie. Her er en vejlledning om hvordan det fungere.

Sådan virker det:

Selve vandvarmeren er en beholder med et langt indvendigt rør til kølevand og et 220 volt varmelegeme til suppleringsvarme.
Beholderen er forbundet med et T-stykke på tryksiden af pumpen og ført i separate varmebestandige slanger til varmtvandshanerne.
Når motoren er i gang, opvarmes beholderen af kølevandet, der løber gennem beholderens indvendige rør. Har motoren ikke varmet vandet tilstrækkeligt op, eller har båden ikke sejlet, kan man benytte det indbyggede 220 volt varmelegeme til opvarmning.
Det varme vand stiger op og vil blive tappet af først. Koldt vand fyldes ind i bunden af beholderen, efterhånden som det opvarmede vand tappes fra hanerne.

 

 

Lidt om sikkerhed:
Vandet i beholderen udvider sig når det varmes op. Derfor er der i de fleste gode varmtvandsbeholdere indbygget en overtryksventil, der åbner ved omkring 3 bar. Afløbet fra ventilen føres enten til sumpen eller over borde. Vær opmærksom på, at trykvandspumpen ikke giver for højt tryk til beholderen.
For at vandet ikke skal koge i beholderen, skal el-varmeren være forsynet med en termostat, der normalt sidder i et separat rør ved varmelegemet. Varmen fra motorens kølevand er ikke høj nok til at bringe vandet i beholderen i kog.
Varmelegemet og beholderen skal forbindes med ”jord” gennem 220 volt kablet. Som en ekstra sikkerhed for ikke at få stød ”gennem vandet”, kan beholderen også forbindes til bådens jordplade. Vær opmærksom på

 

slangerne:
Rent og lækkert vand starter i tanken. Den skal være ren, og vandet skal udskiftes med regelmæssige mellemrum. Plastikslanger smitter af på smagen og kan, hvis det er et problem, skiftes ud med fødevareslanger, der er smagsneutrale og kan ofte også tåle varmen fra det varme vand.
Husk på at varmen i beholderen er grobund for bakterier. For at undgå smag og bakterier kan man montere et filter fra 3M. Det fjerner både smag og de fleste bakterier fra vandet og sikrer et sundt vandmiljø om borde.

 

 

Vær opmærksom på:
Selv om en varmtvandsbeholder ikke kræver vedligeholdelse, skal man huske at tømme beholderen om vinteren, og sikre sig at den er fyldt med vand, før der tændes for det elektriske varmelegeme.
Nogle beholdere skal monteres på bestemte måder, for at vandet kan fordele sig rigtigt. Andre skal måske have monteret et rør indvendigt i bestemte positioner, så vandet kan stige i beholderen og dække varmelegemet eller det indvendige kølevandsrør. Læs monteringsvejledningen grundigt for et godt resultat og nyd den luksus varmt vand giver i båden i mange år.

 

 

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere