Sømetal og Marinemessing

Sømetal eller marinemessing er en speciel legering, brugt til fittings i både. Ligger båden i vandet i længere perioder, er det vigtigt at sikre sig en god kvalitet.

Der er mange holdninger til hvilken type fittings der er korrekt. Det anbefales at bruge bronze eller kompesitfittings, da disse ikke bliver angrebet i samme grad som messing eller rustfrie fittings. Ofte er det dog prisen kontra sikkerheden en afvejning som bliver taget, når der skal udskiftes søventiler eller andre installationer.

Udfordringen vi har til søs er korrosion og galvanisk tæring. Vi kan ikke altid se om en skroggennemføring er angrebet, før det er for sent. Derfor er det enormt vigtigt at man ikke blander, da det altid er den svageste fitting som bliver angrebet. Har man derfor en søventil hvor skroggennemføringen er i bronze efterfulgt af en messing kuglehane og igen en bronze slangestuds, vil kuglehanen tage al tæringen. Når skroggennemføringen og slangestudsen ser fin ud vil det være svært at opdage en eventuel tæring i kuglehanen. 

 

Marinemessing

I praksis ser vi ikke de store problemer i Danmark med messing fittings. Man skal dog sikre sig at det er en god legering, da messing kommer i mange afskygninger. Hos Palby importerer vi vores fittings af marinemessing, fra italienske Guidi. Her bruger man en legering som hedder CuZn40Pb2. Denne legering har vi god erfaring med og den er solgt på det danske marked i mere end 20 år. 

 

Størrelse på fittings

Skal man igang med at skifte fittings bør man tage et helt system af gangen. Dermed sikrer man at det er ens legeringer og ens mængde tæring. Når man skal måle hvilket gevind der er på, ser vi ofte at der måles forkert. Den letteste måde er at følge nedenstående skema. 

 Tomme
 Udvendig gevind
 Indvendig gevind
 3/8"  16,5 mm  15 mm
 1/2"  20,5 mm  19 mm
 3/4"  26,2 mm  24,5 mm
 1"  33 mm  30,3 mm
 1 1/4"  42 mm  39,3 mm
 1 1/2"  47,5 mm  45 mm
 2"  59 mm  57 mm
Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere