PVC skum giver flot finish!

Mange ældre både af glasfiber kan få nyt liv indvendigt med ny vægbeklædning i Pelon. Det isolerer båden og giver en lys og pæn finish.

Derfor er det og så ofte at ældre både, som har en malet glasfiberside indvendigt, typisk i forkahytten. Siderne er kolde at røre ved og at ligge op ad. Derfor er der flere og flere bådejere, der vælger at beklæde deres båd indvendigt med PVC-skum for at isolere båden bedre, og for at øge komforten.    

PVC-skum er utrolig nem at montere, og har en let isolerende virkning samt giver en praktisk overflade, der både skjuler mindre ujævnheder og er let at rengøre. Materialet er så elastisk at det kan klæbes fast på dobbeltkrumme flader uden mellemsnit. Hvilket er det som er det største problem i bådene.
Pelon skum også kaldt PVC skum kan let tvinges omkring hjørner, eller trækkes med op i f.eks. lysninger ved skylights.

Men lad os straks slå fast: ”Hvis man ikke tager sig tid, bevarer roen, og holder sig selv, og værktøj rent, kan det være en
prøvelse, at sætte op.

• Ved at have jævne, fedt og støvfrie overflader gør arbejdet betydeligt lettere, under montagen. Så gør dig den tjeneste at forberede dig godt inden du går igang. 
• Lav evt. en skabelon i overstørrelse eller skær emnet groft til, inden opklæbning påbegyndes.

Vådrumslilm: Hæfter ikke øjeblikkelig, og kan være lidt bøvlet at bruge når man loft montere pvc skummet. Dog kan der siges at den har en relativ lang afhærdningstid. Det kræver at emnerne er over 10 grader i hele afhærdningsperioden. 

 

Kontaktlim: Hæfter øjeblikkelig, og er færdighærdet i løbet af kort tid. Emnerne kræver ikke så meget varme, som ved vådrumslim. Kan anvendes ”vådt” som vådrumslim. Overskydende lim fjernes straks.

OBS! Skummet kan ikke tåle opløsningsmidler, overskydende lim ”nulres” væk når den er gummiagtig. Anvendes ofte ved hjørner, eller hvor skummet skal give sig rigtig meget.

Afdæk kanterne af limfladen med bred malertape inden limen påføres
skroget.

Monter skummet på de limede flader. Pas på luftlommer, hold de renskårede skum kanter på plads med bred tape. Evt. mellemsnit holdes tæt samlet med bred tape. Benyt stivere og små plader, puder, lodder og
sandsække, for at holde skummet på plads, mens limen hærder af.

Når limen er helt hærdet, fjernes tape og øvrige hjælpematerialer. Kanter efterlimes evt. og ”kanttapen” fjernes fra dæk og skodder.

Skulle der snige sig en lille luftlomme ind midt i fladen, kan den efterlimes med en injektionssprøjte og lidt fortyndet vådrumslim.

 

 

 

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere