Installation af marinetoilet

Der findes en lang række fabrikater på markedet Men hovedsageligt er der tre forskellige typer af toiletter. Manuelle toilet, elektriske toiletter og hydro-vaccum.

En ting som altid er gældende for alle toiletter er antihævert ventil. Antihævert ventil hindrer at afgang og tilgang til toilet kan fungere som hævert og vand derved kan strømme ind i båden. Det er en meget vigtig sikkerhed og vi anbefaler altid folk at montere en antihævert ventil på toiletter der er monteret under vandlinjen .

Skrog gennemføringer installeres i sammenhæng med en ventil i samme materiel. For at kunne åbne og lukke system under sejlads. Gennemføringerne skal være af samme materiale da der eller vil forekomme træring. Da et metal bliver anodisk når det forbindes med et andet metal i højere værdi. Kort sagt betyder det at hvis du sammensætter bronze og messing fittings så bliver messing anodisk og messing fittingen vil korridere og fortærer over tiden.

Den rigtige slange til toilet installationen

Du bør vælge en god toiletslange der er beregnet til toiletter. Det er ikke et sted du skal spare penge da slanges levetid er afhængig af dette. du skal købe specielle toilet slanger som er gastætte og ikke Slanger af dårlig kvalitet, eller alm. slanger beregnet til vand som ikke er gastætte. De vil i løbet af ganske kort være årsag til lugtgener. Toilet slanger må meget gerne vinkles meget ved installation, da det gør slange tømning nemmere for pumpen. Er du i tvivl om hvilken type slange du skal bruge eller har du en træls duft af toilet i båden, så læs vores artikel  som handler om hvordan du undgår lugt fra toilet og slanger.

Manuelle toiletter

Manuelle Toiletter er meget pålidelige og kræver ikke den store vedligeholdelse. Toilettet er nemt at betjene og kræver ikke den helt store instruktion. Hvis uheldet er ude og toilettet er gået i stykker så er det forholdsvis nemt at reparere og installationen er nem og hurtig. Der er kun behov for ventilgang på 19 mm slange og afgang af sort vand er med 38 mm slange.

Det elektriske toilet og hydro vaccum toilettet gør det hele lidt nemmere, det er nemt for nye brugere at have med at høre og det kræver ikke ret meget ud over at trykke på skyl knappen.
 

Husk den korrekte ledningstykkelse

Når man skal tilslutte sit el-toilet skal man være opmærksom på forbruget af strøm når el-toilettet er i brug. Et lille el-toilet bruger ved 12 volt let 18 Amp, eller mere og det stiller krav til lednings dimensionering. Et toilet med et forbrug på 18 Amp. og en ledningsføring på 2x5 meter skal bruge min 6 mm2 (kvadrat) ledning. Vi råder at folk følger vejledninger ved montering af et nyt toilet eller høre en elektriker ad hvis det er et ældre toilet hvor manualen ikke forefindes.

                       

  

Installation af spildevandstanke til toilet affald

Ud over de lovmæssige krav der regulerer udpumpning af toiletaffald er der også stor komfort i en båd med en spildevandstank installeret. Der er ikke se helt store problemer med installationen af septitanken det sværeste er nok at finde pladsen i båden til den. Men med det store udvalg af septitanke i forskellige former og størrelser er der nok at vælge imellem.

Tanke laves forskellige materialer, og der er fordele/ulemper forbundet med alle. Tanke af rustfri stål er en fin løsning. De er tætte og holder i mange år - eneste ulempe er vægten de vejer en del men er robust og stabil.

Tanke af plast er en den perfekte løsning – til folk som ønsker en septitank der er nem at håndtere og har en forholdsvis lav vægt. Udvalget er stort, og kvaliteten er i top. Husk at vælge en tank der er beregnet til toiletaffald.

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere