Hold styr på kablerne!

Skal du montere gas/gear eller ny styring på din båd, er her en god guide til hvordan du holder styr på kablerne og vælger det rigtige.  

Kontrolkabler


ULTRAFLEX kontrolkabler er produceret i rustfrit stål og plastbetrukket med pvc plast.

Kontrolkablerne er modstandsdygtig overfor UV, saltvand mm. Kablerne har en enestående fleksibilitet, selv når det er virkelig snævert. Ultraflex producere kvalitets kontrol kabler, som har en høj styrke og altid er letløbende når de er monteret. Der er et stort udvalg af kabler på markedet. Dog er der nogen kabler som bare er lige det bedre Ultraflex MACH kabler har en stor fleksibilitet og en lille friktion. Kablerne passer til både påhængsmotor, indenbordsmotor og z-drevs motor, samt alle ultraflex kontrolbokse. Den store fleksibilitet gør at kablet har en store bøjelighed ved en reduceret bukke radius, og er dermed ideel til lange komplekse montager. Ud over ultraflex mach kablet, er der et hav af andre kontrol kabler, som alle har til formål at have kontrol over gassen på motoren. Dog skal man lige tjekke op på hvilken motor man har og hvilken gear/gas boks man har eller overvejer at købe. Sidst men ikke mindst skal der nævnes at alle kabler fra ultraflex er godkendt, og lever op til alle motorfabrikanters krav og kan ved hjælp af special fittings tilpasses stort set alle motorer på bådmarkedet.

SÅDAN FINDER DU UD AF HVOR LANGT DIT KABEL SKAL VÆRE:


• Mål afstanden fra centret af din motor til hjørnet af båden, linie A.
• Mål derefter afstanden fra centret af din kontrolboks til bådens hjørne, linie B.
• Læg derefter de to længder sammen (A+B), derefter skal du lægge 3 fod til, så kablet er langt nok til at motoren har fuld bevægelsesfrihed.
• Gear/gaskabel = totallængde

 

tggg


Styrekabler


Ligesom kontrol kablerne så er Ultraflex styrekabler ligeledes produceret i rustfri stål, og derefter plastbetrukket. Styrekablet er selvfølgelig modstandsdygtig overfor ultraviolet lys og saltvand.
Der findes et hav af kontrolkabler og det kan være en jungle at finde rundt i. Det du skal gøre, er at aflæse hvad der står på det gamle kabel, hvis du altså stadig kan aflæse det. Hvis du ikke kan aflæse det på kablet, så står der information om hvilke kabler styreboksen passer til på selve styreboksen. Hvis verdenen er gået under og der ikke er nogen information at hente fra hverken styreboks eller styrekabel, så kan man måle spiralen for enden af det gamle kabel. Det eneste kabel fra ultraflex, som har et 6 mm inderkabel er m58 kablet. De resterende kabler har et 8 mm inderkabel.
Det har en enestående fleksibilitet og er altid letløbende. Alle styrekabler fra Ultraflex sortiment Opfylder ISO 9000 og EN 29000 godkendelserne.

• Godkendt af Det Norske Veritas og A.B.Y.C. (American Board and Yacht Council).
• Samt CE godkendt.
• Kabeltype og længde er altid påtrykt yderkablet.
• Længden er i fod (305 mm) og målt fra befæstigelsespunkt i styreboks til enden af udskyderarmen halvt udtrukket.

 

Mål

 


Styrebokse /styrebokse med Planet gear


Uflex har et stort udvalg af styrebokse til alle typer motorbåde, men hvis man åbner styreboksene op, er det ikke alle der er lige ens. Nogen er med standard opkobling hvilket er til både med Hestekræfter op til max 150 HK. Systemet er ganske simpelt og ikke noget der ruinere dig fra den ene dag til den anden. .

Hvis man eksempelvis har en mindre båd med en 30 hk motor så ville det bedste valg til prisen være en t67 styreboks. Den er nem og hurtig at montere. For at montere kablet til boksen skal du blot føre styrekablet ind i den side hvor møtrikken er og skrue omløberen/ møtrikken på kablets gevind. Selve T67 styreboksen er godkendt til at kunne klare op imod 55Hk motorer. Ud over T67 er der også andre styrebokse, som eksempelvis T85 som tager både helt op til 150 HK, som kun er en smule dyrere end T67. Den anden form for Styrebokse tilbyder et roterende system også kaldt "Planet gear", som er en styreboks med 3 gear der fordeler reaktionen fra rattet mellem 3 andre tandhjul hvilket giver et mere jævnt træk og er mere effektiv ror. Modstanden bliver mindsket og båden er dermed nemmere at styre ved høj fart eller i bølget sø, hvor der kan forekomme større udsving på rattet. Uanset om det er en styreboks med planet gear eller en ganske almindelig styreboks, så skal du lige tjekke hvilket styrekabel styreboksen passer til dit eksisterende kabel, eller du i hvert fald får købt et kabel der passer til styreboksen.

WEB Image 13365861184 PlanetGear D 1

 

 

Kontrolbokse


Der findes et stort udvalg af kontrolbokse til motorbåde på bådudstyrsmarkedet og en af typerne er den såkaldte enkelte funktionsboks, dvs. hvert håndtag har kun en funktion enten gear eller gas. Boksene med 2 håndtag bruges den ene til gas og den anden til gear. Vil man have 2 styrepladser på båden har det den fordel, at kontrolboksene nemt og hurtigt kan arbejde sammen, da kontrolboksene forbindes med kontrol kabler.

Hvis man eksempelvis sidder udenfor i solen og styrer motoren, og vil ind i varmen senere på dagen for at tage over, kan man bare gøre det uden nogen problemer. Hvis det derimod var en en et-grebs boks, ville man blive nød til at sætte motoreren i frigear udenfor først, og derefter først gå ind i båden og tage over. Det ville være lidt træls hvis det var høj sø, eller hvis båden var godt sejlene på dette tidspunkt. Lige for at vende tilbage til Ultraflex kontrolboks med enkelt funktion så er udvalget stort. Et grebs kontrolbokse Som ofte er side monteret kobler du gearet til og fra ved af trykke eller trække gear/gas håndtaget sidelæns ind i kontrolboksen. Kontrolbokse som disse bliver produceret i både hårdt PVC plast eller aluminium, og kan nemt monteres på din motorbåd eller sejlbåd. Det er dog en god ide at tjekke om, hvor meget plads man har til kontrolboksen, og hvilken kontrolboks der vil gøre det nemmest for dig når du er til søs.

 

 

 

 

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere