Glasfiber og kulfiber reperation

Står du overfor at skulle reparere en glasfiber skade på din båd hvor fibrene er ødelagte? Så er her guiden til hvordan du laver skaden professionelt.

Forberedelse
Hvis vi antager at din skade på båden er 10X10 cm så Start med at slibe hvor skaden er og yderligere min 10 cm ud for at få udlignet din reparation slib med sandpapir korn 120. Hvis det er en skade hvor der er glasfiberen er delamineret, skal du slibe ned til at du ikke kan se at der er skade på glasfiberen mere.

Se materialer HER

 

 

Derefter skærer du dine glasfibermåtter til og tilpasser dem skaden. Hvis du skal lægge flere lag glasfibermåtte er det en god ide at skære måtterne til så de overlapper hinanden så du ender med en fin overgang. Arbejdet bliver meget lettere hvis måtten er skåret rigtigt til. Når du skal tilsætte hærder til polyesteren skal du være meget omhyggelig, da du enten kan ende med at polyesteren ikke vil hærde, eller at den hærder inden du overhovedet er begyndt. Følg blandingsforholdene nøjagtigt. Vores hærder fra fiber fix er blandingsforholdet 1,5- 2 % og ikke mere. Tilsæt hærderen og rør grundig rundt i spanden/bøtten.( OBS Minimums temperaturen for glasfiber arbejdet er 16 grader.)Arbejdet
Start med at smøre et tyndt lag polyester på skaden og læg derefter glasfibermåtterne på emnet. hele måtten vædes med polyester til måtten er helt mættet med polyester. Derefter skal måtterne rulles fri fra luft med eksempelvis en aluminiumsrulle. Det er her du skal være særdeles omhyggelig. Alt luften er først ude, når måtten og polyesteren nærmest er smeltet sammen. Det skal blive en gennemsigtig masse, og trådene skal næsten være usynlige. Lad reparationen tørre godt.

Du har nu lavet din glasfiber reperation og kan sejle videre. hvis du ønsker at gøre din reperation helt færdig skal du starte med at matere og affedte din reperation. Derefter skal der lægges spartel på det kan være en hvilken som helst glasfiberspartel der er godkendt det det formål. Efter første lags spartel skal du slibe med korn 150 til den er flot jævn, gentag processen til din reperation er så pæn du ønsker den.

Skal du male reperationen med gelcoat eller topcoat bagefter. Start med at matere din glasfiber reparation og affedt den med acetone.
Vælg din gelcoat farve tilsæt 1,5-2 % hærder og bland det grundigt.

Gelcoat og Topcoat - hvad er forskellen?
Forskellen på gelcoat og topcoat er egentlig bare måden at bruge det på. Topcoat = Gelcoat+Parrafinolie. Gelcoat kan kun hærde helt hvis der ikke er ilt. Det kunne være når man støber i en form. Hvis det bare skal males ovenpå, tilsætter man parrafin, for at indkapsle gelcoaten. Når du påfører topcoaten så påfør et tyndt jævnt lag med pensel og lad det tørre. Gentag 2-3 gange med en letslibning imellem, men husk at for hver lag, males der på tværs af de forrige pensel strøg. Lad gelcoaten tørre og påbegynd slibning, finish og polering

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere