Flere Fikse Fenderliste Finter...

Når du skal montere en fenderliste, kræver det grundig forberedelse. Til gengæld kan du få et flot resultat som holder i mange år. Læs guiden til montering her

Kontroller anlægsfladen på skroget. Den skal være jævn og skal være mindst lige så stor, som anlægsfladen på fenderlisten. Skruer og bolte skal være undersænket, huller skal være spartlet så de ikke ”smitte af” gennem fenderlisten.

 

Så går det løs:
Det er bedst at montere listen med en aluminium skinne i sporet. Skinnen forbores med en afstand på mellem 10 - 15 cm. Alternativt kan man skrue listen fast med skruer og skærmskiver i en afstand på 8 - 10 cm.
Fenderlisten skal varmes op som én helhed til ca. 40 grader. Et varmeskab er at foretrække, men de fleste klarer sig med et stort kar med vand. Pas på at listen ikke rører ved karet, da den så vil smelte. Læg den evt. på et par træklodser af passende størrelse, der holder listen fri af bunden. Hvis man ønsker at strække listen under montagen, skal den varmes op til ca. 80 grader.
Brug handsker til at beskytte fingrene, når listen er varm...
Når listen er blød, er den klar til montage. Der er nu 5 – 10 min. til at få listen på plads. Listen ”hæftes” fast med enkelte skruer og skæres af på længde. Stræk ikke listen unødigt, da det vil få den til at snævre sammen i højden.
Listen kan monteres med eller uden skinne…

 

Montage med skinne:
Skinnen monteres fra den ene af de afskårede ender. For at der ikke skal trænge vand ind ved skruen, dyppes den i fugemasse inden den skrues i. Husk også at fjerne de skruer listen er ”hæftet” op med. Hullerne herfra lukkes med tætningsmasse. Hvis listen er smallere end sporet monteres den i overkanten, så kan den kan benyttes til, at give fenderlisten et pænt lige træk.

 

Montage uden skinne:
Liste og skrog forbores til skruerne, og hullerne fyldes med tætningsmasse inden skrue og skive sættes i. Der kan benyttes en ”retholt” (lige pind) til at holde på overkanten, for at få et pænt jævnt træk på fendelisten. Bemærk at skruerne giver synlige buler i fendelisten, hvis de spændes for hårdt…

 

Montering af dækliste:
Bemærk at dæklisten kun kan monteres hvor der ikke er skinner i sporet. Dæklisten varmes op i en gryde til ca. 80 grader, så er den blød og let at strække. Listen gøres fast i den ene ende og strækkes samtidig med, at den føres ind i sporets underkant. Bøj den anden side af dæklisten, og før den ind i det øverste spor, ved hjælp af f.eks. en skruetrækker og slip så strækket. Arbejd over korte stykker (30 til 50 cm). Dæklilste der ikke er monteret bør forblive i gryden med det varme vand, så den forbliver blød. Smør med opvaskevand under montagen, så glider listen lettere på plads.
Dæklisten skrues fast i begge ender for ikke at skride væk fra enderne. Den kan i øvrigt glattes ud så den ligger jævnt, ved at sprøjte med sæbevand og ”glitte” indlægget med tommeltotten.

 

Vedligehold og små reparationer af fenderlister:
Fenderlisten rengøres og behandles med bådvoks mindst en gang om året.
Anvend kun parafinbaserede vaskemidler, der er beregnet til både. Acetone og lignende stærke sager angriber fendelistens finish, fremmer aldringsprocessen, og kan i værste fald opløse materialet.
Falmet overflade kan friskes op med pigmenteret bådvoks.
Matte og ridsede felter kan vandslibes, og efterpoleres med robbing. Ekstra glans kan gives med en varmluftspistol. Det anbefales at lade en professionel udføre dette arbejde, da for meget varme og forkert fremgangsmåde, kan skade listen.
Små skader på fenderlisten kan svejses med varmluftpistol og tilføres plastmateriale, efter samme princip som gulvlæggere benytter sig af.
Er fenderlisten ru og sprækket, er det tegn på at den er blevet for gammel, og skal udskiftes.

 

Vejledning til limning af fenderliste

 

Fenderliste

  • Aftørring med Sika Aktivator-205. Min. afdampningstid 10 min - max. 2 t.
  • Påføring af Sika Primer-209N med pensel. Min. afdampningstid ½ t - max. 24 t.
  • Limning med Sikaflex 292i.

 


Båd

  • Afrensning (skrab, slib) af evt. gammelt materiale - så meget som muligt. Fjern løse rester.
  • Aftørring med Sika Aktivator-205. Min. afdampningstid 10 min - max. 2 t.
  • Påføring af Sika Multiprimer Marine med pensel. Min. afdampningstid ½ t - max. 24 t.

 

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere