Jordplader på båden

En god jordforbindelse kan hindre tæring i motor, køl og bundfitting, og sikrer samtidig brændstof påfyldningsstudserne, mod statisk elektricitet.

Jordforbindelse vil, på land, blive foretaget med et ”jordspyd”. Vil man skabe jordforbindelse på søen, kræver det en jordplade, der monteres på ydersiden af skroget, under vandlinien.

Motorblokke, kølbolte ol. er ikke velegnet til jordforbindelse fordi elektriske forbindelser, vil sætte gang i galvanisk tæring.

Det er vigtigt, at man ikke ”jorde” aktive (sender navigation osv.) med passive (tanke, gennemføringer mm.), på samme jordplade. Forbindelserne skal trækkes direkte fra emnet til jordpladen, og må ikke samles, med andre forbindelser undervejs.

Forbindelsen udføres af kabel på, ikke under, 4 kvadrat. Eller af kobberbånd. Tjek evt. brugsanvisningen for instrumentet, om der er krav til kabel dimensionerne. Jordpladerne fås i 1, 1,5 og 3 kvadratmeter. Se evt. under jordplader i vores katalog.

Pladens størrelse, er afgørende for hvor meget der kan forbindes. Man kan vælge, at montere en almindelig kobberplade, eller man kan montere en specielfremstillede jordplade, der er opbygget af kugler. De giver en stor overflade på meget lidt plads, fremstilles i 1 - 1,5 og 3 kvadratmeter, og er som skabt til mindre fartøjer. Se evt. under jordplader i Palby kataloget for 2008.

Skal du forbinde gennemføringer, påfyldninger, tanke til jord skal du anvende en jordplade, på ca. 1 kvadratmeter.

Skal du forbinde vhf antenne og sender, radar, kortbølgesender, ssb radio, vejrfax, mobiltelefon, invertere, generator, instrumenter tv, ol. skal der minimum anvendes 3 kvadratmeter jordplade hvortil der lægges 3 kvadratmeter for hver 100W senderne anvender og generatorerne producerer.

Husk at der ikke må være forbindelse mellem de to grupper.

Tænker du på lynafleder, foreskriver fabrikken en separat jordplade på 1 kvadratmeter, forbundet til en lynafleder, der er højt placeret. Forbindelsen skal være med meget kraftige kabler, der er trukket i god afstand fra de øvrige installationer.

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere