Biodiesel kan give Dieselpest

De store temperaturudsving og kondensvand i tanken på båden kan give dieselpest. Læs her hvordan du kan undgå tilspoppede filtre og motorstop.

Vi kender det alle sammen. Sommeren er ved at være ovre, børnene er begyndt i skole, og båden kommer ikke ud og sejle så tit som den gjorde da det var 25 grader, høj solskin og sommer. Du står rent faktisk måske, og overvejer om hvornår båden skal op og stilles hen til vinteropbevaring.

Men viste du at kondensvand i tanken, sammenholdt med store temperaturudsving resulterer i store mængder af bakterier i brændstoffet. Nu er man begyndt at tilsætte biodiesel. Det giver bedre forhold for bakterier og øger risikoen for dieselpest.

Dieselpest opstår når bakterievæksten bliver for stor. Bakterierne dør med tiden og klistrer sammen i store kager. Det medfører stoppede filtre og kan dermed stoppe motoren. Det hele skal herefter rengøres og filtre skiftes. Hvis ikke bakterierne bliver fjernet opstår problemet igen.

Endnu værre bliver det, hvis bakterierne får lov at fjerne ilten. Her tager en anden bakteriekultur over, der foretrækker et iltfattigt miljø. I en båd står det hele stille i længere tid og der kommer dermed ikke ny ilt til i olien. Disse bakteriers affaldsprodukter kan blive meget syreholdig og kan derfor angribe tanken. I en rustfri tank vil dette typisk være i hjørner.

Heldigvis kan selv små doser additiver spare dig for en masse bekymringer. Bardahl som er verdenskendte for alverdens additiver har lavet en Anti-Diesel Pest. Den fjerner bakterier, alger og skimmel uden at fjerne dieselegenskaberne og virker øjeblikkeligt.

Anti-Diesel Pest Varenummer 57.0712Anti-Diesel Pest Varenummer 57.0712

For at gøre betingelserne for så hårde som muligt for bakterierne, er det vigtigt at få fjernet vandet helt. Der ligger altid kondensvand i tanken og fordi det samler sig, vil det aldrig komme ud. Her har Bardahl et produkt, der splitter vandmolekylerne ad, så det frit kan passere motoren og ende som damp i udstødningen.

Fuel Water Remover Varenummer 57.0710Fuel Water Remover Varenummer 57.0710

Den kan bruges til både benzin- og dieselbrændstof

Bådudstyr og marinetilbehør til danske sejlere